حدیث شماره 16 | یمانی پدیا | دانشنامه مجازی مدعیان مهدویت
چهل حدیث ناظم العقیلی

حدیث شماره 16

کتاب چهل حدیث ناظم العقیلی

 

🔷 #حدیث_16:

 

همانطور که سابقا عرض شد، ناظم العُقیلی در مقدمه کتاب (چهل حدیث مهدیین) ادعاهایی را مطرح کرده و برای اثبات آنها به 40 حدیث اشاره می‌نماید. او مدعی است:

 

1️⃣ امامت در 12 امام محصور نبوده و مهدیین بعد از امام زمان (ع) مقام وصایت و امامت دارند.

 

2️⃣ مهدیین همان عترت و فرزندان امام زمان (ع) هستند.

 

اما دلایل قبلی کتاب او ــ با صرف نظر از #بحث_سندی وپذیرش صدور آنها ــ ادعاهای فوق را ثابت ننموده بلکه دروغین بودن احمد اسماعیل بصری را رقم می‌زد.

 

📌 لازم به ذکر است کتاب #40حدیث_مهدیین مورد تایید احمد اسماعیل همبوشی بوده 👈 لذا هر اشکالی که بر این کتاب وارد شود، حکایت از #بیسوادی احمد داشته و #مهر_بطلانی است بر پیشانی فرقه همبوشی.

 

📌 با این که ضمن بخشهای گذشته ایرادات فراوانی بر کتاب #40حدیث_مهدیین ناظم العقیلی بیان نمودیم و دیگر نیازی به نقد ما بقی کتاب نمی‌باشد، اما به جهت بیان رسوایی‌های بیشتر این فرقه، #حدیث_۱۶ کتاب را از نظر گذرانده و ارتباط آن را با ادعاهای فوق مورد بررسی قرار ‌می‌دهیم.

 

 

🔴 حدیث شانزدهم:

\

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَيْهِ وَ عَلَى آلِهِ مِنْ آلِ طه وَ يس وَ اخْصُصْ وَلِيَّكَ وَ وَصِيَّ نَبِيِّكَ وَ أَخَا رَسُولِكَ وَ وَزِيرَهُ وَ وَلِيَّ عَهْدِهِ إِمَامَ الْمُتَّقِينَ وَ خَاتَمَ الْوَصِيِّينَ لِخَاتَمِ النَّبِيِّينَ مُحَمَّدٍ (ص) وَ ابْنَتِهِ الْبَتُولَ وَ عَلَى سَيِّدَيْ شَبَابِ أَهْلِ الْجَنَّةِ مِنَ الْأَوَّلِينَ وَ الْآخِرِينَ وَ عَلَى الْأَئِمَّةِ الرَّاشِدِينَ الْمَهْدِيِّينَ السَّالِفِينَ الْمَاضِينَ وَ عَلَى النُّقَبَاءِ الْأَتْقِيَاءِ الْبَرَرَةِ الْأَئِمَّةِ الْفَاضِلِينَ الْبَاقِينَ وَ عَلَى بَقِيَّتِكَ فِي أَرْضِكَ الْقَائِمِ بِالْحَقِّ فِي الْيَوْمِ الْمَوْعُودِ 👈 وَ عَلَى الْفَاضِلِينَ الْمَهْدِيِّينَ الْأُمَنَاءِ الْخَزَنَة . . .

 

📕 فقه الرضا7، ص403 و بحارالانوار، ج99ص228 .

 

 

🔅 ترجمه:

بارالها! بر او و خاندانش از آل طه و یس درود فرست، و ولیّت را و وصی نبیّت را و برادر رسولت را و وزیرش را و ولی عهدش امام متقین و خاتم وصیین برای خاتم نبیین (ص) را به درود و صلوات مخصوص گردان و [درود فرست بر] دخترش بتول و بر دو آقای جوانان اهل بهشت از اولین و آخرین و بر ائمه راشدین مهدیین گذشته و بر نقباء اتقیاء نیکو، امامان فاضل باقی مانده و بر باقی مانده تو در زمینت که قائم به حق در روز موعود است 👈 و بر فاضلین مهدیین امینان خزانه‌دار.

 

💥 نقد و بررسی

 

🔹 نکته اول:

همانطور که تا کنون شاهد بودید در #هیچ_حدیثی، از مهدیین به عنوان فرزندان امام زمان (ع) که دارای مقام امامت و وصایت هستند یاد نشده است و آنچه همبوشیان در این جهت از حدیث وصیت کتاب الغیبة شیخ طوسی تلقی نموده‌اند #کاملا_اشتباه می‌باشد.

 

جهت اطلاع از معنای صحیح حدیث وصیت، به نقد حدیث اول کتاب (چهل حدیث مهدیین) مراجعه فرمایید.

 

در دعای فوق هم #هیچ_سخنی از 👈 فرزندی مهدیین برای امام زمان (ع) و مقام امامت آنها به میان نیامده لذا ادعای ناظم العقیلی مبنی بر فرزندی مهدیین برای امام زمان (ع) و مقام امامت آنها با استناد به این دعا، #سخنی_گزاف می‌باشد.

 

📌 نهایت چیزی که ناظم العقیلی می‌تواند از این دعا استفاده کند 👈 وجود مهدیین می‌باشد که در نکات بعدی، مطالبی پیرامون عبارت (الْفَاضِلِينَ الْمَهْدِيِّينَ الْأُمَنَاءِ الْخَزَنَة) تقدیم عزیزان می‌گردد.

 

✅ همین یک نکته برای بطلان استدلال ناظم العقیلی به حدیث 16 کفایت می‌کند اما به جهت رسوایی بیشتر او، اشکالات بعدی را بیان می‌نماییم.

 

🔹 نکته دوم:

ماخذ این دعا، کتاب (فقه الرضا) بوده و ناظم العقیلی در پاورقی کتابش، مولف آن را 👈 امام رضا (ع) معرفی می‌کند.

 

اما انتساب این کتاب به امام رضا (ع) در بین علماء محل اختلاف است و برخی  بر این باورند که 👈 این کتاب تالیف امام هشتم، حضرت علی بن موسی الرضا (ع) است (1) و برخی دیگر  انتساب این کتاب را به ایشان #نفی_می‌کنند (2).

 

💥 این کتاب حدود 900 سال پس از شهادت امام رضا (ع)، در زمان مرحوم محمد تقی مجلسی ـــ پدر علامه مجلسی ـــ آشکار می‌گردد و علمای قبل از قرن دهم هیچ اشاره‌ای به آن نداشته و نام آن را در کتب خود ذکر نکرده‌اند‼️

 

⛔️ اغلب علمای معاصر نیز انتساب این کتاب به امام رضا (ع) را نپذیرفته‌اند.

 

ناگفته نماند گمانه زنی‌هایی پیرامون مولف این کتاب صورت گرفته است که در زیر به دو نمونه از آنها اشاره می‌شود:

 

1️⃣  برخی کتاب (فقه الرضا) را تالیف علی بن بابویه ـــ پدر شیخ صدوق ـــ می‌دانند. (3)

 

2️⃣  بعضی دیگر قائلند که این کتاب، همان کتاب (التکلیف) شلمغانی است. (4)

 

بنابراین در انتساب کتاب (فقه الرضا) به امام رضا (ع) #تردید_جدی وجود داشته و لذا 👈 دعای مورد بحث از حیث سندی معتبر نمی‌باشد.

 

🤣 جالب‌تر این که در کتابهای (الجواب المنیر)  (5) و (الوصیة المقدسة)  (6) به همین دعا از کتاب (فقه الرضا) اشاره می‌شود اما مولف آن علی بن بابویه ـــ پدر شیخ صدوق ـــ معرفی می‌گردد.

 

آری، احمد بصری ـــ مدعی علم الهی ـــ با تایید این کتابها، #جهل خود را بر همگان آشکار نموده است زیرا ناظم العقیلی بر خلاف کتابهای فوق، مولف فقه الرضا را امام رضا (ع) معرفی می‌نماید و احمد هم کتاب او را مورد تایید قرار می‌دهد‼️

 

 

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

پی نوشت:

(1) همچون مرحوم مجلسی اول در روضة المتقین، ج1ص16 پاورقی2 و لوامع صاحبقرانی، ج1ص613 و علامه مجلسی در بحارالانوار، ج1ص11 .

(2) همچون مرحوم شیخ حر عاملی در وسائل الشیعه، ج30ص159 پاورقی1 .

(3) خاتمه مستدرک الوسائل، ج1ص236 .

(4) مرحوم آیة الله سید حسن صدر در اثبات این ادعا کتابی با عنوان (فصل القضاء فی الکتاب المشتهر بفقه الرضا) تالیف نموده‌اند.

(5) الجواب المنیر، ج3 سوال281 .

(6) الوصیة المقدسة، ص51 .

 

🔹 نکته سوم:

با صرف نظر از 👈 ناشناخته بودن مولف کتاب و ضعف سندی این دعا، در نقل مرحوم علامه مجلسی از کتاب فقه الرضا عبارت (و علی الفاضلین المهدیین الامناء الخزنة) #وجود_نداشته بلکه عبارت (و علی النقباء الاتقیاء البررة الفاضلین المهذبین الامناء الخزنة) نقل شده است.

 

📕 بحارالانوار، ج84ص212 .

 

📌 بنابراین در فراز مورد استناد ناظم العقیلی #اختلاف_نسخه وجود دارد که این امر 👈 بطلان استدلال وی را به دنبال داشته و عدم اشاره به این اختلاف نسخه از سوی او 👈 حکایت از سوء نیت و غرض ورزی وی دارد.

 

 

🔹 نکته چهارم:

علی فرض صحت و پذیرش نسخه (وَ عَلَى الْفَاضِلِينَ الْمَهْدِيِّينَ الْأُمَنَاءِ الْخَزَنَة) در این فراز #هیچ_اشاره‌ای به #فرزندی مهدیین برای امام زمان (ع) نشده و از #مقام_امامت برای آنها ذکری به میان نیامده است 👈 برخلاف ائمه 12گانه که در این دعا ـــ فرازهای زیر ـــ به امامت آنان تصریح شده است:

 

وَ عَلَى 👈 الْأَئِمَّةِ الرَّاشِدِينَ الْمَهْدِيِّينَ السَّالِفِينَ الْمَاضِينَ وَ عَلَى النُّقَبَاءِ الْأَتْقِيَاءِ الْبَرَرَةِ 👈 الْأَئِمَّةِ الْفَاضِلِينَ الْبَاقِينَ وَ عَلَى بَقِيَّتِكَ فِي أَرْضِكَ الْقَائِمِ بِالْحَقِّ فِي الْيَوْمِ الْمَوْعُودِ وَ عَلَى الْفَاضِلِينَ الْمَهْدِيِّينَ الْأُمَنَاءِ الْخَزَنَةِ …

 

📌 این مهدیین ـــ در صورت پذیرش وجود آنان ـــ همان کسانی هستند که امام صادق (ع) در حدیث زیر به آنها اشاره می‌فرمایند:

 

🔅 عنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ: قُلْتُ لِلصَّادِقِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ (ع) يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ إِنِّي سَمِعْتُ مِنْ أَبِيكَ (ع) أَنَّهُ قَالَ يَكُونُ بَعْدَ الْقَائِمِ اثْنَا عَشَرَ مَهْدِيّاً فَقَالَ إِنَّمَا قَالَ اثْنَا عَشَرَ مَهْدِيّاً وَ لَمْ يَقُلْ اثنا عشر اماما 👈 و لکنهم قوم من شیعتنا یدعون الناس الی موالاتنا و معرفة حقنا.

ترجمه:

ابوبصیر می‌گوید که به امام صادق (ع) گفتم: ای پسر رسول خدا، همانا من از پدرت (ع) شنیدم که فرمود (بعد از قائم، 12 مهدی می‌باشد). امام صادق (ع) فرمودند: جز این نیست که [پدرم] فرمود 12 مهدی و نگفت 12 امام 👈 ولکن آنها قومی از شیعیان ما هستند که مردم را به موالات ما و معرفت حق ما دعوت می‌کنند.

 

📕 کمال الدین، ج2ص358 .

 

 

🔹 نکته پنجم:

لازم به ذکر است که در صورت صحت و پذیرش عبارت (وَ عَلَى الْفَاضِلِينَ الْمَهْدِيِّينَ الْأُمَنَاءِ الْخَزَنَة) این احتمال که مراد از مهدیین، همان امامان مذکور در فرازهای قبل باشند منتفی نمی‌باشد.

 

به عبارات زیر دقت فرمایید:

… وَ عَلَى الْأَئِمَّةِ الرَّاشِدِينَ 👈 الْمَهْدِيِّينَ السَّالِفِينَ الْمَاضِينَ وَ عَلَى النُّقَبَاءِ الْأَتْقِيَاءِ الْبَرَرَةِ الْأَئِمَّةِ 👈 الْفَاضِلِينَ الْبَاقِينَ وَ عَلَى بَقِيَّتِكَ فِي أَرْضِكَ الْقَائِمِ بِالْحَقِّ فِي الْيَوْمِ الْمَوْعُودِ وَ عَلَى 👈 الْفَاضِلِينَ الْمَهْدِيِّينَ الْأُمَنَاءِ الْخَزَنَة …

 

📌 یعنی در حقیقت پس از این که بر امامان قبل از امام رضا (ع) با عنوان (الْمَهْدِيِّينَ) و بر امامان دیگر با عنوان (الْفَاضِلِينَ) صلوات و درود فرستاده شد، مجددا در انتها بر همه امامان تحت عنوان 👈 (الْفَاضِلِينَ الْمَهْدِيِّينَ) درود فرستاده می‌شود.

 

👌 در این صورت، باز هم استدلال ناظم العقیلی برای اثبات وجود مهدیین باطل شده و این دعا ارتباطی با ادعای وی ندارد.

 

🔹 نکته ششم:

لازم به ذکر است که در این دعا از امام زمان (ع) با عنوان #قائم یاد شده 👈 و پر شدن زمین از عدل و داد یکی از شئون ایشان ذکر شده است. به فرازهای زیر دقت فرمایید:

 

. . . وَ عَلَى بَقِيَّتِكَ فِي أَرْضِكَ الْقَائِمِ بِالْحَقِّ فِي الْيَوْمِ الْمَوْعُودِ . . . اللَّهُمَّ قَوِّمْ قَائِمَ مُحَمَّدٍ وَ أَظْهِرْ دَعْوَتَهُ بِرِضاً مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ اللَّهُمَّ أَظْهِرْ رَايَتَهُ وَ قَوِّ عَزْمَهُ وَ عَجِّلْ خُرُوجَهُ وَ انْصُرْ جُيُوشَهُ وَ اعْضُدْ أَنْصَارَهُ وَ أَبْلِغْ طَلِبَتَهُ وَ أَنْجِحْ أَمَلَهُ وَ أَصْلِحْ شَأْنَهُ وَ قَرِّبْ أَوَانَهُ فَإِنَّكَ تُبْدِئُ وَ تُعِيدُ وَ أَنْتَ‏ الْغَفُورُ الْوَدُودُ اللَّهُمَّ امْلَأِ [بِهِ] (1) الدُّنْيَا قِسْطاً وَ عَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْما . . .

 

⛔️ اما این مطلب بر خلاف سخنان احمد بصری می‌باشد. او در کتاب (عقائد الاسلام) چنین می‌گوید:

 

(. . . بل و تبیّن بوضوح أن المهدی الذی یملأها عدلاً هو المهدی الأول . . . )

 

🔅 ترجمه:

بلکه به وضوح آشکار گشت آن مهدی که زمین را از عدل پر می‌کند 👈 همان مهدی اول است.

 

📕 عقائد الاسلام، ص59 .

 

👌 بنابراین استدلال ناظم العقیلی به این دعا، نه تنها ادعاهای وی را ثابت نمی‌نماید بلکه بطلان احمد اسماعیل بصری را به دنبال دارد.

 

 

🔵 جمع بندی:

 

ـــ در این دعا #هیچ_سخنی از فرزندی مهدیین برای امام زمان (ع) و مقام امامت آنها به میان نیامده است.

 

ـــ نهایت چیزی که ناظم العقیلی می‌تواند از این دعا استفاده کند، #وجود_مهدیین می‌باشد.

 

ـــ ماخذ این دعا، کتاب (فقه الرضا) می‌باشد و ناظم العقیلی در پاورقی کتابش، مولف آن را 👈 امام رضا (ع) معرفی می‌کند اما انتساب این کتاب به امام رضا (ع) در بین علماء #محل_اختلاف بوده و برخی مولف آن را 👈 علی بن بابویه و یا شلمغانی می‌دانند.

 

ـــ جالب‌تر این که در کتاب (الجواب المنیر) و کتاب (الوصیة المقدسة) به همین دعا از کتاب (فقه الرضا) اشاره می‌شود اما مولف آن علی بن بابویه ـــ پدر شیخ صدوق ـــ معرفی می‌گردد که این مطلب حکایت از #جهل_احمد_بصری دارد.

 

ـــ در نقل مرحوم علامه مجلسی از کتاب فقه الرضا عبارت (و علی الفاضلین المهدیین الامناء الخزنة) #وجود_نداشته بلکه عبارت (و علی النقباء الاتقیاء البررة الفاضلین المهذبین الامناء الخزنة) نقل شده است.

 

ـــ در صورت صحت و پذیرش عبارت (وَ عَلَى الْفَاضِلِينَ الْمَهْدِيِّينَ الْأُمَنَاءِ الْخَزَنَة) این احتمال وجود دارد که مراد از مهدیین 👈 همان امامان مذکور در فرازهای قبل باشند.

 

ـــ ناظم العقیلی در مقدمه کتاب چهل حدیث مهدیین ادعا نمود که:

 

1️⃣ امامت در 12 امام محصور نبوده و مهدیین بعد از امام زمان (ع) مقام وصایت و امامت دارند.

 

2️⃣ مهدیین همان عترت و فرزندان امام زمان (ع) هستند.

 

اما تمسک او به دعای منقول در کتاب فقه الرضا دردی را دوا نکرده و ادعاهای وی را ثابت نمی‌نماید.

 

 

 

🔴 نکته:

همانطور که سابقا عرض کردیم کتاب (40 حدیث مهدیین) ناظم العقیلی #مورد_تایید_احمد_اسماعیل بصری بوده لذا #جهالتها و #غرض_ورزیهای موجود در این کتاب، دروغین بودن احمد اسماعیل را آشکار کرده 👈 و بطلان فرقه او را ثابت می‌نماید.

 

 

ــــــــــــــــــــــــــــ

پی نوشت:

(1) نسخه مرحوم علامه مجلسی، بحارالانوار، ج84ص214 .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *