حدیث شماره 5 | یمانی پدیا | دانشنامه مجازی مدعیان مهدویت
چهل حدیث ناظم العقیلی

حدیث شماره 5

کتاب چهل حدیث ناظم العقیلی

 

🔹 #حدیث_5:

 

همانطور که سابقا عرض شد، ناظم العُقیلی در مقدمه کتاب (چهل حدیث مهدیین) ادعاهایی را مطرح کرده و برای اثبات آنها به 40 حدیث اشاره می‌نماید. او مدعی است:

 

1️⃣ امامت در 12 امام محصور نبوده و مهدیین بعد از امام زمان (ع) مقام وصایت و امامت دارند.

 

2️⃣ مهدیین همان عترت و فرزندان امام زمان (ع) هستند.

 

اما دلایل قبلی کتاب او ــ با صرف نظر از #بحث_سندی وپذیرش صدور آنها ــ ادعاهای سه گانه فوق را ثابت ننموده بلکه دروغین بودن احمد اسماعیل بصری را رقم می‌زد.

 

📌 لازم به ذکر است کتاب #40حدیث_مهدیین مورد تایید احمد اسماعیل همبوشی بوده 👈 لذا هر اشکالی که بر این کتاب وارد شود، حکایت از #بیسوادی احمد داشته و #مهر_بطلانی است بر پیشانی فرقه همبوشی.

📌 با این که ضمن بخشهای گذشته ایرادات فراوانی بر کتاب #40حدیث_مهدیین ناظم العقیلی بیان نمودیم و دیگر نیازی به نقد ما بقی کتاب نمی‌باشد، اما به جهت بیان رسوایی‌های بیشتر این فرقه، #پنجمین حدیث کتاب را از نظر گذرانده و ارتباط آن را با ادعاهای فوق مورد بررسی قرار ‌می‌دهیم.

 

🔅 عنْ حَبَّةَ الْعُرَنِيِّ قَالَ: خَرَجَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ (ع) إِلَى الْحِيرَةِ فَقَالَ لَتَصِلَنَّ هَذِهِ بِهَذِهِ وَ أَوْمَى بِيَدِهِ إِلَى الْكُوفَةِ وَالْحِيرَةِ حَتَّى‏ يُبَاعَ الذِّرَاعُ فِيمَا بَيْنَهُمَا بِدَنَانِيرَ

وَلَيُبْنَيَنَّ بِالْحِيرَةِ مَسْجِدٌ لَهُ خَمْسُمِائَةِ بَابٍ 👈 يصَلِّي فِيهِ خَلِيفَةُ الْقَائِمِ عَجَّلَ اللَّهُ تَعَالَى فَرَجَهُ لِأَنَّ مَسْجِدَ الْكُوفَةِ لَيَضِيقُ عَنْهُمْ

👈 ولَيُصَلِّيَنَّ فِيهِ اثنا عشر اماما عدلا قُلْتُ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ وَ يَسَعُ مَسْجِدُ الْكُوفَةِ هَذَا الَّذِي تَصِفُ النَّاسَ يَوْمَئِذٍ قَالَ تُبْنَى لَهُ أَرْبَعُ مَسَاجِدَ مَسْجِدُ الْكُوفَةِ أَصْغَرُهَا وَهَذَا وَمَسْجِدَانِ فِي طَرَفَيِ الْكُوفَةِ مِنْ هَذَا الْجَانِبِ وَهَذَا الْجَانِبِ وَ أَوْمَى بِيَدِهِ نَحْوَ الْبَصْرِيِّينَ وَالْغَرِيَّيْنِ. تهذیب الاحکام، ج3ص254

ترجمه: حبه عرنی می‌گوید که امیرالمومنین (ع) به سمت حیره خارج شد و فرمود: حتما حتما این با این متصل می‌شود ــ و با دست اشاره به کوفه و حیره کردند ــ تا این که یک ذراع [از زمین] بین آن دو به چند دینار فروخته می‌شود

و حتما حتما در حیره مسجدی بنا می‌شود که 500 در دارد 👈 که در آن جانشین و خلیفه قائم ـ عجل الله تعالی فرجه ـ نماز می‌خواند زیرا مسجد کوفه برای آنان کوچک است

👈 و حتما حتما در آن 12 امام عدل نماز می‌خوانند. گفتم: یا امیرالمومنین، آیا در آن روز مسجد کوفه‌ای که برای مردم توصیفش نمودید وسیع می‌شود؟ حضرتش فرمودند: 4 مسجد برای آن ساخته می‌شود که مسجد کوفه کوچکترین آن مساجد است و این [یعنی مسجد حیره] و 2 مسجد در دو طرف کوفه در این طرف و این طرف و با دست مبارکش به سمت بصره و نجف اشاره فرمودند.

 

💥 نقد و بررسی

 

با صرف نظر از #بحث_سندی حدیث، نکاتی خدمت عزیزان تقدیم می‌گردد:

 

🔹 نکته اول:

در این حدیث شریف، #هیچ سخنی از مهدیین و فرزندان قائم به میان نیامده ـ برای تایید گفتار ما، مجدداً حدیث را مطالعه فرمایید ـ و فقط به وجود جانشین وخلیفه امام زمان (ع) و 12 امام عدل اشاره شده است.

⛔️ بنابراین ادعاهای ناظم العقیلی مبنی بر این که:

ــ امامت در 12 امام محصور نبوده و مهدیین بعد از امام زمان (ع) مقام وصایت و امامت دارند

 

ــ مهدیین همان عترت و فرزندان امام زمان (ع) هستند

 

از این حدیث اثبات نمی‌شود.

 

🔹 نکته دوم:

مراد از (12 امام عدل) 👈 همان ائمه 12گانه می‌باشند که رجعت نموده تا با امامت و حاکمیت بر جهان، استمرار حکومت عدل الهی را تحقق بخشند.

 

غواص بحار علوم اهل بیت (ع) مرحوم علامه مجلسی در شرح این حدیث، به بحث رجعت ائمه (ع) اشاره کرده و می‌گوید:

قوله (ع) اثنا عشر إماما إشارة إلى رجعة الأئمة (ع). ملاذ الاخیار، ج5ص479

ترجمه: سخن امام (ع) که فرمودند (12 امام) اشاره به رجعت ائمه (ع) است.

 

🔹 نکته سوم:

به حدیث زیر دقت فرمایید:

🔅 عنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: جَاءَ يَهُودِيٌّ إِلَى عُمَرَ يَسْأَلُهُ عَنْ مَسَائِلَ فَأَرْشَدَهُ إِلَى عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ (ع) لِيَسْأَلَهُ فَقَالَ عَلِيٌّ (ع) سَلْ فَقَالَ 👈 أخْبِرْنِي كَمْ يَكُونُ بَعْدَ نَبِيِّكُمْ مِنْ امام عدل … فَقَالَ لَهُ عَلِيٌّ (ع) 👈 يا هَارُونِيُّ لِمُحَمَّدٍ (ع) بَعْدَهُ اثْنَا عَشَرَ اماما عدلا …. کمال الدین، ج1ص300

امام صادق (ع) فرمودند: شخصی یهودی نزد عمر آمد و در مورد مسائلی از او سوال می‌پرسید. عمر او را به سوی علی بن ابی طالب (ع) هدایت نمود تا از ایشان سوال نماید. حضرتش فرمودند: بپرس، پس یهودی گفت: به من خبر بده 👈 که چند نفر امام عدل بعد از پیامبرتان می‌باشد؟ … حضرتش فرمودند: ای هارونی 👈 برای محمد (ص) بعد از او، 12 امام عدل است.

 

📌 با توجه به این حدیث، تعداد امامان عدل پس از پیامبر خدا (ص) 12 نفر می‌باشد و اگر آن 12 امام عدل ــ که در مسجد حیره نماز می‌خوانند ــ غیر از 12 امام عدل در کلام حضرت علی (ع) باشند #مجموع امامان عدل پس از پیامبر (ص) 24 نفر می‌شود، نه 12 نفر.

 

✅ پس معلوم می‌گردد که آن امامان عدل نمازگزار در مسجد حیره، همان امامان عدل جانشین پیامبر (ص) بوده که رجعت می‌نمایند.

 

🔹 نکته چهارم:

با این که در حدیث 5 هیچ اسمی از مهدیین به میان نیامده است اما ناظم العقیلی ــ بدون ارائه دلیلی ــ این حدیث را مربوط به مهدیین دانسته و می‌گوید:

⛔️ روایت تصریح دارد که آن مسجد در آخرالزمان یعنی در عصر امام مهدی (ع) بنا خواهد شد و به این دلیل، مشخص می‌شود که 12 امام عدلی که در این مسجد نماز می‌گزارند 👈 همان مهدیین 12گانه مذکور در وصیت رسول الله (ص) هستند 😳 و همچنین ائمه در روایات و دعاهای فراوان بر وجود ایشان اشاره می‌کردند و اولین آنان 👈 همان خلیفه قائم است که همان اول مهدیین (احمد) است 😳 همانطور که وصیت رسول الله (ص) بر وجود ایشان تصریح دارد.

 

🖌 در پاسخ به سخنان ناظم العقیلی عرض می‌کنیم:

 

1️⃣ همانطور که سابقا عرض شد، در این حدیث هیچ سخنی از مهدیین وجود ندارد لذا ادعای او 👈 مبنی بر انطباق (خلیفه قائم) و (12 امام عدل) بر مهدی اول و مهدیین، سخنی گزاف و بدون دلیل است.

 

2️⃣ آنچه از ظهور روایت فهمیده می‌شود 👈 (خلیفه قائم) غیر از (12 امام عدل) بوده و جزو آنان نمی‌باشد. به عبارات زیر مجددا دقت فرمایید:

 

( … حتما حتما در حیره مسجدی بنا می‌شود که 500 در دارد که در آن 👈 جانشین قائم (عج) نماز می‌خواند زیرا مسجد کوفه برای آنان کوچک است و حتما حتما در آن 👈 12 امام عدل نماز می‌خوانند)

 

📌 ناظم العقیلی با استفاده از #روانشناسی_تلقین وانمود می‌کند (خلیفه قائم)، همان مهدی اول و اولین امام از 12 امام عدل می‌باشد اما برای این ادعا، هیچ دلیلی ارائه نمی‌کند.

 

3️⃣ سابقا در نقد حدیث وصیت ـ حدیث اول کتاب 40 حدیث مهدیین ـ بیان نمودیم که آنچه از حدیث وصیت فهمیده می‌شود، فقط وجود 12 مهدی بعد از 12 امام می‌باشد و هیچ سخنی از امامت مهدیین یا فرزندی آنان نسبت به امام زمان (ع) در حدیث وصیت وجود ندارد.

 

⛔️ اگر همبوشیان بگویند:

((با فرض پذیرش این مطلب که مراد از 12 امام عدل، رجعت امامان 12گانه ‌باشد اعتقاد به حصر جانشینان پیامبر (ص) در عدد 12 شکسته شده و ادعای این که پیامبر (ص) فقط 12 جانشین دارند زیر سوال می‌رود ــ زیرا به اعتراف خودتان، خلیفه قائم غیر از 12 امام عدل می‌باشد که مجموعا 13 نفر می‌شوند ــ و این همان مطلبی است که احمدالحسن می‌گوید و اوصیاء پیامبر (ص) را در 12 نفر منحصر نمی‌داند))

ـ🖌 در پاسخ می‌گوییم:

 

1️⃣ از این که امیرالمومنین (ع) خلیفه قائم را از امامان عدل 12گانه جدا نمودند فهمیده می‌شود که این خلیفه، دارای مقام امامت نیست و الا حضرتش می‌فرمودند: 13 امام عدل.

 

2️⃣ هر خلیفه‌ای که امام نیست.

 

توضیح این که امام زمان (ع) در شهرهای مختلف، حکّام و خلفاء و جانشینانی برای اداره امور دارند که دستورات حضرتش را در آن بلاد اجرا می‌نمایند و صد البته این خلفاء و جانشینان، مقام امامت هم ندارند. به حدیث زیر دقت فرمایید:

 

🔅 قالَ الْمُفَضَّلُ: یَا سَیِّدِی، یُقِیمُ بِمَکَّةَ؟ قَالَ: لَا یَا مُفَضَّلُ، بَلْ یَسْتَخْلِفُ مِنْهَا رَجُلًا مِنْ أَهْلِهِ فَإِذَا سَارَ مِنْهَا وَثَبُوا عَلَیْهِ فَیَقْتُلُونَهُ فَیَرْجِعُ إِلَیْهِمْ . . . وَ یَسْتَخْلِفُ عَلَیْهِمْ مِنْهُمْ خَلِیفَةً وَ یَسِیرُ فَیَثِبُونَ عَلَیْهِ بَعْدَهُ فَیَقْتُلُونَهُ . . . بحارالانوار، ج53ص11

 

مفضل گفت: ای آقای من، [مهدی] در مکه می‌ماند؟ حضرتش فرمودند: نه ای مفضل، بلکه مردی از اهلش را در مکه 👈 جانشین و خلیفه قرار می‌دهد. پس زمانی که [مهدی] از مکه برود بر او حمله برند و او را بکُشند، پس [مهدی] به سوی آنان برمی‌گردد . . . و بر آنان شخصی از خودشان را 👈 خلیفه قرار می‌دهد و می‌رود، پس [مجددا] بر او حمله برند و او را بکُشند.

 

⛔️ اگر گفته شود که این خلفاء در مکه، همان مهدیین هستند لذا آنان دارای مقام امامت هستند.

 

🖌 در پاسخ گوییم:

1️⃣ در این حدیث #هیچ_سخنی از مهدیین وجود ندارد لذا ادعای این که مراد از خلفاء حضرت در مکه، همان مهدیین هستند ادعایی گزاف و بی دلیل است.

 

2️⃣ مضافا این که در #هیچ_نصی سخن از مقام امامت برای مهدیین به میان نیامده است 👈 لذا اگر این خلفاء در مکه همان مهدیین باشند، باز هم مقام امامت برای آنها ثابت نمی‌شود.

 

3️⃣ اگر گفته شود که عبارت (رَجُلًا مِنْ أهْلِهِ) اشاره به مهدیین از فرزندان امام زمان(ع) دارد، در جواب گوییم:

 

بر اساس اعتقاد همبوشیان، مهدیین از فرزندان امام زمان (ع) هستند، نه این که همه فرزندان امام زمان (ع) جزو مهدیین باشند. بنابراین ممکن است که شخصی از فرزندان حضرتش که جزو مهدیین نیست به عنوان خلیفه بر مکه انتخاب گردد.

 

مضافا این که مراد از عبارت (مِنْ أهْلِهِ) می‌تواند سادات و بنی هاشم (1) ، و یا اصحاب خاص حضرتش باشند (2).

 

4️⃣ این دو خلیفه و جانشین حضرت، در مکه به شهادت می‌رسند لذا ادعای این که (این دو خلیفه جزو مهدیینی هستند که بعد از امام زمان ع می‌آیند) دیگر معنایی ندارد.

 

 

🔹 نکته پنجم:

البته این احتمال نیز وجود دارد که مراد از (امام عدل) 👈 امام جماعت عادل باشد زیرا تعبیر (امام عدل) در روایات پیرامون امام جماعت نیز وارد شده است. کافی، ج3ص380 و ج4ص176

 

📌 در این صورت باز هم حدیث پنجم هیچ ارتباطی با مهدیین نداشته و در حدیث، ذکری از آنان به میان نیامده است.

ــــــــــــــــــ

 

🔵 جمع بندی

 

📌 در حدیث پنجم #هیچ_سخنی از مهدیین و فرزندان قائم به میان نیامده است 👈 بنابراین انطباق دادن (خلیفه قائم) و (12 امام عدل) بر مهدی اول و مهدیین، ادعایی بدون دلیل می‌باشد.

 

📌 مراد از 12 امام عدل، همان امامان 12گانه بوده که رجعت می‌نمایند و به شرح علامه مجلسی (ره) پیرامون این حدیث اشاره شد.

 

📌 حضرت علی (ع) تعداد امامان عدل پس از پیامبر خدا (ص) را 12 نفر ذکر می‌نمایند و اگر آن 12 امام عدل ــ که در مسجد حیره نماز می‌خوانند ــ غیر از 12 امام عدل در کلام امام علی (ع) باشند، مجموع امامان عدل پس از پیامبر (ص) 24 نفر می‌شود، نه 12 نفر.

 

📌 آنچه از ظهور روایت پنجم فهمیده می‌شود، (خلیفه قائم) غیر از (12 امام عدل) بوده و جزو آنان نمی‌باشد 👈 اما ناظم العقیلی بدون هیچ دلیلی می‌کوشد که خلیفه قائم را، همان امام اول از 12 امام عدل معرفی نماید.

 

📌 این احتمال نیز وجود دارد که مراد از (امام عدل) 👈 امام جماعت عادل باشد.

 

 

💥 نکته:

همانطور که سابقا عرض کردیم کتاب (40 حدیث مهدیین) ناظم العقیلی #مورد_تایید احمد اسماعیل همبوشی بوده لذا جهالتها و غرض ورزیهای موجود در این کتاب، #دروغین بودن احمد اسماعیل را آشکار کرده و بطلان فرقه او را ثابت می‌نماید.

 

ــــــــــــــــــــ

پی نوشت:

1- غیبت نعمانی، ص299 حدیث 4و5 .

2- حضرات معصومین (ع) برخی از اصحاب خاص و نزدیک خویش را تحت عنوان (اهل بیت) جای داده‌اند لذا این احتمال وجود دارد که عبارت (من اهله)، ناظر به یکی از خدمتکاران و اصحاب خاص حضرتش باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *